Boekstartcoach

5 december 2019, van 13:30 tot 14:30 | Elke week | Bibliotheek Reuver

Voor vragen over lezen en voorlezen

Daniëlle Tillemans laat jonge kinderen en hun ouders zien hoe belangrijk en leuk lezen is. Daarvoor heeft zij een aantrekkelijke leeshoek ingericht in de GGD-locatie in Reuver. Als ouders met hun kindje in de wachtruimte zitten, geeft Daniëlle daar informatie en tips over voorlezen en over geschikte boekjes voor de kinderen.

De boekstartcoach is een aanvulling op het bestaande project Boekstart. Daarbij kunnen ouders van jonge kinderen een koffertje ophalen bij de bibliotheek met daarin een gratis abonnement voor hun kind, informatie over voorlezen en twee kinderboekjes. Daarmee wil de bibliotheek lezen en voorlezen stimuleren en laaggeletterdheid bestrijden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat voorlezen door ouders een positief effect heeft op de woordenschat en  algemene ontwikkeling van kinderen. Zelfs als ze pas acht maanden oud zijn. Kinderen die veel voorgelezen worden en later veel zelf lezen, hebben een voorsprong op school.

Spreekuur
Boekstartcoach Daniëlle houdt op donderdagmiddag van 13.30 tot 14.30 uur ook ‘spreekuur’ in de bibliotheek in Reuver. Ook daar kunnen ouders terecht met hun vragen over lezen en voorlezen. Dankzij de uitgebreide collectie kinderboeken kunnen zij altijd passende boeken vinden voor hun kinderen. Daniëlle is door haar aanwezigheid op de GGD-locatie en in de bibliotheek een  vertrouwd gezicht in Reuver, wat de drempel verlaagt om vragen te stellen en het Boekstart- offertje op te halen.Landelijk project

Boekstart maakt deel uit van het landelijke actieprogramma Tel mee met Taal, een gezamenlijk initiatief van de ministeries van OCW, VWS en SZW. Zij willen daarmee laaggeletterdheid in Nederland voorkomen en bestrijden. De boekstartcoach in Reuver wordt ondersteund door de bibliotheek Maas en Peel, GGD Limburg-Noord en de gemeente Beesel.