Tranzyt Antwerpia

16 september 2017 t/m 31 oktober 2017 | Bibliotheek Panningen/Huis van de Gemeente

Tentoonstelling in het Huis van de Gemeente in Panningen

Miljoenen mensen, één droom: de grote trek naar een beter leven.

Honderd jaar nadat miljoenen Midden- en Oost-Europeanen via Antwerpen met de Red Star Line doorreisden naar Amerika, het land van belofte, doen Pascal Verbeken en fotograaf Herman Selleslags de reis naar Antwerpen over, met de nooit gepubliceerde memoires van Benjamin Kopp, een Pools-Joodse tiener en een van de gelukszoekers, als gids. In Tranzyt Antwerpia wekken ze het oude Europa van de landverhuizers weer tot leven en portretteren zo onderweg het nieuwe Europa, dat radicaal verandert door massale migratie. De reis eindigt in de Antwerpse havenwijk. In de nachtasiels en hotels slapen vandaag nieuwe landverhuizers. Ze reizen niet meer door naar Amerika, maar blijven.
Transitstad Antwerpen is voor duizenden Midden- en Oost-Europeanen een terminus geworden. 

Pascal Verbeken
(1965) is journalist, schrijver en documentairemaker. Met Arm Wallonië (2007) won hij de M.J. Brusseprijs voor het Beste Journalistieke Boek en haalde hij de shortlist van de ABN Amro Bank Prijs voor het beste non-fictie boek. Grand Central Belge (2012) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Bob den Uyl Prijs.

Herman Selleslags (1938) is een van Vlaanderens bekendste fotografen. Zijn foto’s verschenen onder andere in Knack, Humo, Vrij Nederland en Die Zeit, en talloze beroemdheden zoals Paul McCartney, Alfred Hitchcock en Frank Zappa poseerden voor zijn lens.

De opening van deze tentoonstelling is op zaterdag 16 september om 14.00 uur. 

Wim (Salomon Mozes) Rozenberg uit Baarlo verricht de openingshandeling en zal een korte lezing houden over zijn bijzondere levensgeschiedenis.

Pianist Joost Janssen uit Roermond, zal muziek ten gehore brengen van Irving Berlin, een Joodse vluchteling uit Siberië, die fortuin heeft gemaakt in de
Verenigde Staten.