Ellis van Megen

Community Librarian en Taalconsulent

Je komt mij tegen in: vooral in Reuver

De Bibliotheek Maas en Peel is de allerleukste werkplek, omdat…
Je hier, iedere dag weer, heel veel mensen kunt helpen. Bezoekers, leden, inwoners, noem maar op. Zij hebben allemaal een vraag of een probleem en ik hou van oplossen!! Win-winsituatie.
Ik hou me onder meer bezig met het IDO-spreekuur. IDO is ‘Informatiepunt Digitale Overheid’. Bezoekers zijn vooral blij dat er een ‘mens’ aanwezig is en geen ‘keuzemenu of chatbox’.

De bieb is voor mij…
THE PLACE TO BE! In de bieb groei je, ontwikkel je, krijg je nieuwe ideeën, voel je je helemaal top!

Het mooiste dat ik ooit heb meegemaakt bij de bieb…
Dat zijn er verschillende:

Deelnemers aan het Taalcafé Beesel die ondanks heftige ervaringen deelnemen aan een Taalcafé-presentatie. Meneer zou de pers te woord staan, maar die nacht was er een bombardement op zijn huis in Syrië. Hij was in de loop van de nacht, gelukkig, te weten gekomen dat niemand gewond was. Hij vertelde ons dit pas na de tv-opnamen. We zagen de foto’s van verwoesting en ellende. Zijn hele straat was een rampgebied inclusief zijn huis. Hij wilde persé toch komen want ‘alle mensen van de bieb en het Taalcafé staan ook altijd voor mij klaar’. Dat vind ik dan toch heel ontroerend. Het is al zeker 3 jaar geleden, maar ik krijg er nu weer een brok van in mijn keel. Er ontstaan mooie verbindingen in de bieb.

Inwoners waarvan het Nederlands de moedertaal is, maar die om welke reden dan ook niet voldoende Nederlands lezen om mee te kunnen ‘draaien’ in de samenleving. Er zijn twee heren geweest die na twee maanden samen oefenen voor het eerst sinds 30 jaar weer een boek hebben gelezen. De pijn bij de start van het leerproces en het pure geluk na enkele maanden is met geen pen te beschrijven. Een overwinningsmoment. Ik zou de fanfare een serenade willen laten spelen. Wat een doorzettingsvermogen.

Enthousiasme bij kinderen die ‘zelf een boek hebben geschreven’ en dat op vier kassabonnetjes inleveren. Daar ga ik, desnoods in eigen tijd, ALTIJD mee aan de slag.

Mijn favoriete boek/e-book/ander materiaal dat we uitlenen is…
Ik kan niet kiezen. Een poging:

  • Kinderboek: Het fluisterboek van Pamela Zagarenski (om jarenlang zelf verhalen te verzinnen)
  • Classic: Pride & Prejudice van Jane Austen
  • (Reis)Dagboeken van Elisabeth Vigee-Le Brun/Alexandrine Tinne/John Evelyn/Samauel Pepys
  • Info/Populair Informatief: My name is Dave Gorman van Dave Gorman
  • Romans: te moeilijk en te veel om te kiezen

Iedereen zou lid van de bieb moeten zijn, omdat…
Het biebabonnement je paspoort voor/tot de wereld is.

Contact opnemen?
e.vanmegen@debibliotheekmaasenpeel.nl