Jannine van der Naald

Projectleider werkzoekenden

Je komt mij tegen in: hele werkgebied

De Bibliotheek Maas en Peel is de allerleukste plek, omdat…
Nieuwsgierigheid brengt je overal (Einstein). Als klein meisje las ik al graag. Ik kan uren achter elkaar lezen en helemaal verdwijnen in een boek. Heerlijk dat er zo’n grote keuze is aan boeken en bladen in onze bibliotheek. Ook studieboeken leen ik bij de bieb. En dan de geur van boeken! Geef mij een boek en je hebt geen kind aan me. 😊
Niet alleen voor boeken ga ik naar de bieb, ook voor het voeden van kennis door lezingen, presentaties en een cursus over alles wat me boeit: filosofie, tuinieren, koken, handwerk, etc. Logisch ook dat de bieb allerlei bijeenkomsten organiseert, want vooral het ontmoeten van gelijkstemden spreekt mij aan. Op een laagdrempelige manier kom je in contact met mensen en een gesprek is dan zo gevoerd.

Hoe ben je bij de bieb terechtgekomen?
Zo’n 10 jaar geleden ben ik voor de liefde verhuisd van Zuid-Limburg naar Noord-Limburg. Ik ben meteen lid geworden van deze bibliotheek. Omdat ik zelf naar werk zocht, las ik dat in de bibliotheek een bijeenkomst voor werkzoekenden werd georganiseerd. Door het grote succes werden de bijeenkomsten maandelijks georganiseerd. Na een jaar vroeg Jolanda vrijwilligers om mee te helpen en de rest is ‘history’… Nu organiseer ik als projectleider werkzoekenden netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden en werkgevers. Ik hou me bezig met ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, het sollicitatieproces en loopbaan- en persoonlijke ontwikkeling.

Het mooiste dat ik ooit heb meegemaakt bij de bieb…
Solliciteren naar een nieuwe baan is niet altijd fijn. Het is vaak een eenzaam proces omdat er nog verdriet of boosheid is, er is schaamte en het doet wat met je zelfvertrouwen. Door deze netwerkbijeenkomsten met gelijkgestemden komen werkzoekenden uit hun isolement, maken nieuwe contacten en durven meer te ondernemen. ‘Wat fijn dat deze bijeenkomsten er zijn. Nu heb ik weer een reden om mij netjes aan te kleden’. Zo’n uitspraak ontroert mij, omdat het voor mij en velen zeer herkenbaar is.

Mijn favoriete boek/e-book/ander materiaal dat we uitlenen is...
Mijn favoriete boek is lastig te duiden en heb ik eigenlijk niet. Boeken roepen een emotie op. Als kind las ik De Negerhut van Oom Tom, zo zielig... Het Parfum van Patrick Süskind is lang een favoriet geweest, Hell’s Kitchen vond ik een heftig, maar ook mooi boek (over veerkracht gesproken). De Zeven Zussen van Lucinda Riley, ik verdrink iedere keer weer. Confetti van Splinter Chabot, zo ontwapenend. En dan nog alle boeken van één van mijn favoriete schrijfsters: Marianne Fredriksson. Het is teveel om op te noemen. 😊

Iedereen zou lid van de bieb moeten zijn, omdat…
Er aardige mensen werken die je goed helpen met vragen op allerlei gebied. Vragen over schrijvers, boeken, computers, werk, poëzie, historie. Noem maar op, je vindt het bij de bieb. En ze nemen de tijd voor je.

Contact opnemen?
j.vandernaald@debibliotheekmaasenpeel.nl