De verslavende werking van Buzzfeed quizzen

Pas geleden was ik rustig aan het nadenken over een nieuw blog. Maar ik had geen inspiratie, dus belandde ik weer eens op de Buzzfeed website. Speelde een quiz of twee. Lokte mijn zusje nog mijn kant op door het verbazingwekkende resultaat (hoe kon ik nu de slechterik van een film zijn in plaats van de protagonist?). En toen ging er zo een half uur om. Da’s niks zou je denken - maar als het je vaker gebeurt…

Buzzfeed heeft zo’n verslavende formule dat het me bij een greintje verveling de site laat openen en vervolgens niet meer uit z’n klauwen loslaat. Het is nu eenmaal precies wat ik, en heel veel andere mensen, willen zien. Ja, tuurlijk: vertel me welk type brood ik ben (het was een zachte pretzel), wat mijn sterrenbeeld is gebaseerd op mijn favoriete toetjes (niet de juiste), en op welk personage uit mijn lievelingsfilm ik het meest lijkt (nooit mijn favoriet).   

Mensen zijn nieuwsgierige wezens, en als andere mensen (of quizzen) iets van ons denken te weten, willen we dat maar al te graag op de proef stellen. En als ze al iets over ons kunnen afleiden, willen we dat ook graag toevoegen aan onze eigen kennis. Plus, als het gaat over zoiets onbenulligs als eten, muziek, films, series of celebrities, dan valt er ook niets te verliezen. We weten dat we dit met een korreltje zout kunnen nemen, maar het is toch gratis entertainment.   

Alleen de tijd die er dan ingestoken wordt? Nogmaals, als ik de Buzzfeed website open, dan weet ik nooit precies wanneer ik hem weer zal sluiten. Er was zelfs een periode dat we met een groepje vrienden standaard Buzzfeed quizzen speelden in de pauze van onze colleges. Geen wonder, er kwamen iedere dag nieuwe quizzen uit en we vonden het hilarisch om deze dingen van elkaar te weten. De zachte pretzel clan is in die tijd dan ook enorm gegroeid.    

Hoe nu verder? Nou, de Buzzfeed app is in ieder geval verwijderd van mijn telefoon en ook die van m’n vrienden. Ik open het al lang niet meer zo vaak als eerst: de hype is weer een beetje uitgestorven. En als ik het open, probeer ik ook iets meer op de tijd te letten. Maar eerlijk is eerlijk, nu dit blog af is, kan ik niet wachten om uit te zoeken welke Twilight quote mijn vibe matcht. Da’s duidelijk onmisbare informatie.