Ook sociale batterijen lopen leeg

De zomervakantie is voorbij, de colleges zijn weer begonnen en het dagelijkse leven gaat weer van start. Na een hele rustige en vooral lange zomerperiode moeten wij weer aan de bak. En ja, dat is weer even wennen.

Hoewel ik in de vakantie, die in mijn geval bijna twee maanden duurde, niet wist wat ik met al die vrije tijd moest, die ik tot mijn beschikking had. Vraag ik mij nu af waar ik de tijd vandaan moet halen. Mijn agenda staat bomvol met studie, sportieve en sociaal-gerelateerde activiteiten. Ik ga van een tijd-overschot naar een tijd-tekort en heb de overbruggingsperiode overgeslagen, geloof ik.  

Hoewel ik het heerlijk vind dat ik weer bezig ben, mijn medestudenten weer zie en eindelijk aan mijn sociale leven in de studentenstad kan gaan bouwen, moet ik soms toch even pas op de plaats maken. Hoe graag ik dan ook overal ‘’ja’’ op wil zeggen, aangezien de beruchte ‘’FOMO’’ toch weer om de hoek komt kijken, is mijn batterij soms gewoon leeg. (Al geef ik dit feit vaak met moeite toe).  

Voor iemand die juist energie haalt uit sociale situaties en het zien van mensen, voelt het soms onnatuurlijk om te beseffen dat ook de sociale batterij op een gegeven moment nu eenmaal leegloopt. Wellicht wat later dan bij anderen, maar uiteindelijk heeft ieder mens tijd nodig om even op te laden.  

Het is namelijk van belang om tijd vrij te maken voor rust, ontspanning en voor een goede dosis selfcare. Want dat wordt in een drukke tijd nog wel eens vergeten. Een goede balans tussen een sociaal leven en tijd voor jezelf is ‘’the key,’’ zullen we maar zeggen. Toch blijft het vinden van die balans soms lastig. Zelf plan ik wel eens een avondje bankhangen met mezelf in, maar ben ik ondertussen stiekem met allerlei andere dingen bezig in mijn hoofd, waardoor je het niet echt volledige ontspanning kunt noemen.  

Mocht je nou soortgelijke struggles ervaren, onthoud dit dan goed: voor een optimale werking moet je een batterij soms helemaal leeg laten lopen voordat je hem weer opnieuw kan opladen. Dus langere rustmomenten kunnen zeker geen kwaad en zijn juist nodig om zo goed mogelijk aan de volgende dag te beginnen!