Studententermen voor sjaars

Oké, ik geef het toe. Zelf ben ik nou niet bepaald de ideale representatie van de ultieme student. Desondanks woon ik op kamers in Amsterdam, zit ik bij een aantal verenigingen en doe ik een bestuursjaar bij de studievereniging. Kortom, je kunt dus wel zeggen dat ik het een en ander van het studentenleven meekrijg. Waar ik mij steeds meer bewust van word is de ‘’eigen taal’’ die studenten hebben met hun eigen woorden en termen. Hoewel deze taal vooral ontstaan is binnen de hardcore studentenverenigingen, haal ik er toch een aantal leuke termen uit om jullie wegwijs te maken in het studenten taaltje.

  1. Sjaars Dit is een eerstejaars lid bij een studentenvereniging, studie of in een studentenhuis. Ook wel feut of nul genoemd.  
  2. Cobo Cobo is een afkorting voor constitutieborrel. Dit zijn borrels die net nieuw ingestemde besturen houden, zodat andere broeder- en zusterverenigingen hen kunnen feliciteren met het bestuur-zijn. De avond bestaat uit bepaalde etiquette, gezellig babbelen en vooral het nuttigen van veel drank.  
  3. Brassen Een concept dat op een Cobo of een andere verenigingsavond vaste prik is. Brassen houdt in dat bepaalde objecten van een vereniging door andere verenigingen gestolen oftewel “gebrasst’’ kunnen worden. Vaak zijn dit verenigingsobjecten- en/ of personen, zoals een gastenboek, pedel of bestuurslid. Vervolgens moet er door de vereniging die een object gebrasst heeft, binnen 24 uur een brassbrief worden gestuurd waarin een tegenprestatie van het desbetreffende bestuur wordt verwacht.  
  4. BVO’tje  BVO’tje is een afkorting voor “biertje voor onderweg.” Erg handig concept met de inflatie van tegenwoordig en de 4 euro die je neer moet tikken voor een biertje. En bovendien erg praktisch als je op weg bent naar een feestje en alvast in de stemming wil komen.
  5. Natte tosti Nee, dit is geen term voor een stuk brood dat je per ongeluk in je thee hebt laten vallen. Een Natte Tosti wordt in de studententaal gebruikt om een gladde jongeman (vaak met een mat) met een groot ego aan te duiden. Ook wel eigengeiler of corpsbal genoemd.  Dit zijn slechts een 5 aantal termen van de honderden woorden die in het ‘’studentenwoordenboek’’ te vinden zijn. Mocht je als sjaars hier nou helemaal niets van begrijpen ga dan vooral in gesprek met je medestudenten en voor je het weet zit je op een avond aan een AVG, trek je ff ‘n bak en doe je gezellig een koffietje na. Dus maak je maar geen zorgen, als sjaars ben je zo bij.