De corona-maatregelen zijn aangescherpt. Gelukkig zijn de Bibliotheken gewoon open volgens de normale openingstijden.
Uiteraard gelden de basisregels: Als je klachten hebt blijf je thuis. Je wast regelmatig je handen en niest/hoest in je elleboog. Je houdt 1,5 meter afstand van anderen. Een mondkapje is verplicht.

Wedstrijd: Stoere vaders lezen voor

Ja echt! Vaders die voorlezen zijn supertof! Om nog meer paps aan het voorlezen te krijgen, houden we een speciale Voorleeswedstrijd voor vaders.

Leest jouw vader keigoed voor? Meld hem aan voor deze Voorleeswedstrijd en win 2 kaarten voor Toverland.

Hoe werkt het?

STAP 1: Neem je vader op tijdens het voorlezen. De video of audio mag 1 tot 3 minuten duren. Je kunt ook je moeder vragen het stiekem op te nemen. Durft je pap niet? Je mag ook opa opnemen.

STAP 2: Stuur het filmpje of geluidsfragment via Whatsapp naar: 06-34398603. Mailen mag ook: educatie@debibliotheekmaasenpeel.nl

STAP 3: Zet in het bericht de naam, leeftijd, telefoonnummer en woonplaats van je vader of opa én ook je eigen naam en leeftijd.

STAP 4: Doe dit op z’n laatst op zondag 6 maart.

STAP 5: Wacht op nieuws van de jury…

STAP 6: Vindt de jury jouw vader (of opa) één van de beste voorlezers? Dan mag hij meedoen aan de Grote Voorleesfinale. De winnaar krijgt 2 kaarten voor attractiepark Toverland!


Tip – workshop Voorlezen voor vaders op 21 februari

Wil je vader tips en tricks om beter te leren voorlezen? Geef hem op voor de workshop ‘Voorlezen voor Vaders’ op maandag 21 februari van 19.00 tot 20.00 uur in de bieb in Panningen.


Gregory Sedoc, Marlijn Weerdenburg en Tom Groot tonen: voorlezen kan altijd en overal!

Een deel van de Nederlandse kinderen begint de basisschool al met een taalachterstand – wat de inmiddels alom bekende leesproblemen in de hand werkt. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die als baby worden voorgelezen, later zelf sneller een boek pakken en meer plezier aan lezen beleven.

En als ze wat ouder zijn plukken ze daar de vruchten van. Kinderen die al vroeg worden voorgelezen zijn taalvaardiger, begrijpen teksten beter en hebben meer succes op school. Om andere ouders te inspireren, laten bekende ouders Gregory Sedoc, Marlijn Weerdenburg en Tom Groot zien wanneer en hoe zij voorlezen aan hun kinderen.


Waarom deze campagne?

De Bibliotheek Maas en Peel is de campagne #OnzeJongensLezen voor gestart, omdat uit onderzoek blijkt dat jongens vanaf groep 5 over het algemeen minder van lezen houden dan meisjes. Leesmotivatie en leesplezier zijn zeker niet vanzelfsprekend. Sterker nog, jongens zijn lastig(er) aan te zetten tot lezen en dat kan hun taalontwikkeling beïnvloeden. Vandaar dat we dit jaar extra aandacht besteden aan jongens en hun rolmodellen, in het bijzonder vaders en opa’s.

Onderzoek naar aangeleerde verschillen wijst onder andere uit dat:

  1. Kinderen vaker geconfronteerd worden met vrouwelijke leesvoorbeelden.
  2. Het imago van lezen als ‘vrouwenbezigheid’ een negatief effect kan hebben op jongens.
  3. Meisjes en jongens verschillende genrevoorkeuren kunnen hebben.
  4. Meisjes sneller geneigd zijn ‘jongensboeken’ te lezen dan andersom.
  5. Jongens zich er minder toe kunnen zetten teksten te lezen die hen niet interesseren dan meisjes, en jongens deze teksten dan ook minder goed begrijpen.
  6. Uitwisseling van bijvoorbeeld leeservaringen en boekentips leesbevorderend werkt.

Voor jongens is het heel belangrijk om óók een mannelijk rolmodel te hebben en de dichtstbijzijnde is de vader (en/of opa).

De kans dat een kind uitgroeit tot lezer wordt 5 keer zo groot als ouders een actieve leesopvoeding voeren.

  • Vrouwen stimuleren het lezen van kinderen, maar het pakt nóg positiever uit als beide seksen betrokken zijn.
  • Vaders er een andere voorleesstijl op na. Ze slaan een meer volwassen toon aan, gebruiken moeilijkere woorden en verzinnen vaker verhaallijnen.
  • Moeders gebruiken vaker stemmetjes en speciale gebaren, en gaan vaker in op de betekenis van het verhaal. Vaders en moeders dagen hun kinderen dus op hun eigen, unieke manier uit (Leesmonitor, 2014g).

Reden genoeg om de vaders uit te dagen om óók voor te lezen, toch?!

 

Boekenbrigades in actie

Daarnaast zijn sinds dit schooljaar op drie basisscholen - OJBS de Triolier in Reuver, IKC De Kemp in Egchel en Basisschool Onder de Linden in Beringe - boekenbrigades met jongens uit groep 5 t/m 8 actief. Deze stoere jongens helpen ons:
• 75 boeken te kiezen om de collectie in de schoolbiebs nóg leuker te maken voor jongens.
• 2 kinderboekenschrijvers te kiezen voor een bezoek aan de scholen.
• andere jongens (en natuurlijk ook meisjes) enthousiast te maken om lekker te lezen.
Daarnaast krijgen meesters en juffen een workshop over leesplezier en het bevorderen van leesmotivatie onder jongens.

 

#OnzeJongensLezen

Dit bijzondere project van de Bibliotheek Maas en Peel onder de noemer #Onzejongenslezen wordt grotendeels gefinancierd via de landelijke subsidie Leesoffensief.