Praktische tips en spelletjes

Praktische tips en spelletjes

Maak een stapelgedicht van boeken. Kom je er niet uit? De jeugdbibliothecaris / leesconsulent helpt je graag verder!  


Ken je het titel-verzin-spel? Lees een gedicht voor zonder de titel erbij te vertellen en vraag kinderen om een titel te verzinnen. Vaak is deze nog mooier dan het origineel!


Het pauze-gedicht
Laat twee leerlingen in de pauze (in de gang) noteren wat ze allemaal opvangen van de gesprekken van leerlingen die langslopen. Schrijf deze zinnen op en probeer zinnen die bij elkaar passen in een gedicht te vangen. (Noteer telkens  maar één zin en noem geen namen!)

De gedichtenboom 
Veel scholen hebben een boom om wenstitels voor de bibliotheek op school in op te hangen. Gebruik deze boom ook eens om allerlei (korte gedichtjes) van leerlingen in te presenteren en zet deze boom in de hal.Universele poëzie-taalLaat een leerling met een niet-Nederlandse achtergrond eens een gedicht voorlezen in zijn thuistaal. Laat vervolgens andere leerlingen vertellen waar ze denken dat het gedicht over gaat en bespreek dat samen. Vervolgens kunnen de leerlingen proberen om het gedicht in het Nederlands te vertalen.

  
Lieve woorden zoeken
Precies het tegenovergestelde van schelden. Hoe word je thuis genoemd? Heb je een troetelnaam? Bespreek deze eens met elkaar.Zoek daarna in een tekst allemaal positieve woorden die daarbij passen en combineer deze. Roept het resultaat een beeld of een kleur op?  Maak er een prachtige document van!


Een schrapgedicht 
Omcirkel in een willekeurige tekst de woorden die je raken. Probeer met de omcirkelde woorden eens een gedicht te maken!  
Het raadgedicht
Haal cruciale woorden uit het gedicht en laat de leerlingen deze ontdekken. Zo ontstaan vaak ‘nieuwe gedichten’ en maak je met de klas een eigen gedicht!
Klinkerloos
Haal uit een gedicht alle klinkers en check of iemand dit gedicht nog kan lezen.
De rap! 
Succes verzekerd! Belangrijk daarbij is de beat: eerst de muziek, daarna de woorden. Daardoor dus erg geschikt in combinatie met een muziekles.