Goede Start

Met het programma Goede start maken we werk van taal én maken we lezen (weer) leuk. Dat doen we samen met professionals, ouders en kinderen. Lezen, taal én mediawijsheid is hard nodig om mee te blijven doen in de maatschappij, je hele leven lang. Iedereen verdient tenslotte een goede start en heeft recht op gelijke kansen. In 2024 zetten we stappen om nóg nauwer samen te werken met consultatiebureaus, kinderopvangorganisaties, basisscholen, scholen van het voortgezet onderwijs, ouders én kinderen van alle leeftijden. We werken vanuit de doorgaande leeslijn, zodat de leesontwikkeling, leesmotivatie en leesvaardigheid gestimuleerd wordt voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. Vanuit het programma Goede start organiseren we tal van projecten en activiteiten om kinderen van alle leeftijden met taal te verbinden.

Consultatiebureaus

We zijn aanwezig op de consultatiebureaus in Beesel en Peel en Maas, waar onze Boekstartcoach in gesprek gaat met jonge ouders en kinderen over het belang van (voor)lezen, en laten vooral zien hoeveel plezier het geeft om samen in een boek te duiken. 

Kinderopvang

Binnen de kinderopvang werken we samen met maar liefst 16 locaties in Beesel en Peel en Maas. Daarnaast is ondertussen de intentie voor samenwerking met kindcentrum ’t Rovertje in Reuver uitgesproken. 

Voorleescoördinatoren

n 2024 certificeerde ons team Lees- en Mediaconsulenten zich als ‘Train de trainer interactief voorlezen in de kinderopvang’. Deze training werd meteen toegepast: ze leidden, in samenwerking met Bibliocenter Weert, 10 pedagogisch medewerkers van Hoera kindercentra, Stichting Kinderopvang Meijel en kinderdagverblijf Zazoe (Reuver) op tot voorleescoördinator. Tevens klopt de train-de-trainer niet dat moet ‘train-de-trainer Voorleescoördinator zijn’. In totaal hebben we niet 10 maar in samenwerking met Bibliocenter 35 medewerkers opgeleid.

Boekstartdag

In juni 2024 beleefden de allerkleinste bezoekers een geweldige Boekstartdag op verschillende vestigingen: (voor)lezen, dansen, kleuren, zingen en knutselen! Extra feestelijk was dat BoekStart 15 jaar bestond. Samen met ouders en grootouders waren ze op een leuke manier met boekjes en taal bezig.

Lees meer ->

Voorleesfeestjes

Op alle vestigingen vieren we regelmatig voorleesfeestjes voor de allerkleinsten. Deze leesfeestjes zitten boordevol prachtige verhalen, leuke activiteiten en interactie, speciaal afgestemd op jonge kinderen. Een feest voor de kleintjes én hun ouders, waar ze samen het plezier van voorlezen beleven. 

Lees en beweeg: Nijntje Pluis

In Reuver is er voor kinderen van 0 tot 4 jaar regelmatig ‘Lees en beweeg mee met Nijntje Pluis’. Een interactieve, speelse ochtend vol beweging, lezen en zingen. In samenwerking met ‘Samen Fit’ en gemeente Beesel. 

Samenwerken

In 2024 zijn we structureel gaan samenwerken met basisschool Den Doelhof in Meijel. Dit betekent dat we nu met alle (!) basisscholen in Beesel en Peel en Maas een structurele samenwerking hebben: de Bibliotheek op school.

Feest bij KC Leef

Op 8 oktober vierden we, met een spannende boekendomino en knallende confetti, de officiële start van de samenwerking bij KC Leef in Kessel. Ook hier hebben we met de Bibliotheek op school een mooie samenwerking neergezet.

Boekenbrigade

Op de meeste basisscholen werken we met ‘de Boekenbrigade’: een groep leerlingen die lees- en boekenambassadeur is binnen de school. Ze denken na over wat zij kunnen doen om andere kinderen te inspireren om te lezen, ze kiezen nieuwe boeken voor de schoolcollectie, praten over populaire boeken én promoten de boeken in hun eigen klas. 

Voorleeswedstrijd

Een jaarlijks hoogtepunt is de deelname van ‘onze’ basisscholen aan de Nationale Voorleeswedstrijd. Voorleeskampioenen Dani Janssen van basisschool De Groenling en Pomme van Megen van obs de School deden mee aan de regionale ronde bij DOK6. Trots op een mooie 2e plek! 

Leescoördinatoren

In juni was er een bijeenkomst voorleescoördinatoren van basisscholen. Om ze met elkaar in contact te brengen en om kennis en ervaringen met elkaar te delen over hun rol als leescoördinator. Ook gingen ze aan de slag met infographics voor hun leesplannen, zodat ze hun andere collega’s goed kunnen informeren. Verder nodigden we de coördinator van het Taalpunt Peel en Maas uit om inzicht te geven in het herkennen en erkennen van laaggeletterdheid bij opvoeders/ouders.

Hackshield

In februari 2024 werden de winnaars van het online lesprogramma Hackshield gehuldigd door locoburgemeester van Peel en Maas, Erik Nijssen. Met deze educatieve cybersecurity game ontdekten kinderen alles wat met online veiligheid te maken heeft: digitale problemen zoals cyberpesten en phishing en andere online gevaren. 

Samenwerken

We zetten forse stappen in de samenwerking met het voortgezet onderwijs in onze regio: naast de structurele samenwerking met Buurtcollege Agora, is in 2024 ook de intentie tot samenwerking uitgesproken door het Grescollege en het Bouwens!

CKV dagen

In januari deden we mee aan de CKV dagen van het Bouwens. Leerlingen uit de voorexamen klassen kozen 2 workshops die ze op deze dag volgden. Alles in het thema ‘Mindfuck’. Bij de bieb nam rapper Brohlin Coumans de jeugd mee in de wereld van rap en spoken word. 

Fijne plek voor jeugd

We zetten onze deuren wijd open voor de jeugd. Steeds vaker zien we hen naar de bieb komen om te studeren, aan een opdracht te werken of gewoon even te chillen. Fijn dat ze ons zien als een prettige plek om te verblijven, naast thuis en school.

De Wereld van...

In oktober 2024 maakten we samen met Omroep P&M een speciale jongerenaflevering van ‘De Wereld van…’. Burgemeester Bob Vostermans van Peel en Maas ging openhartig in gesprek met een groep jongeren uit de regio. Ze durfden goede en kritische vragen te stellen, waar Bob eerlijk antwoord op gaf. Een bijzonder dialoog! 

Bekijk de aflevering ->

YoungBieb

Vanuit ons jongerenplatform YoungBieb verbinden en inspireren we jongeren. Een plek met online en offline aanbod voor, door en met jongeren. Zoals de podcast ‘Eerste hulp bij…’, een Instagram- en Tiktokaccount en inspirerende activiteiten. Denk maar aan ‘De Wereld van… Bob Vostermans’, Festival in Kepèl en de Dungeons & Dragons avonden! 

Anne geeft onze TikTok- en Instavolgers op ons YoungBieb platform allerlei inspirerende tips, waaronder de populaire booktok-video’s.

Volg jij ons al op TikTok?

Volg jij ons al op Instagram?

Workshop

Bij de basisscholen Het Spick en Bösdael (Beesel) gaven we in 2024 de workshop ‘Mijn kind leert lezen’ voor ouders van groep 3. Ruim 25 ouders lieten zich inspireren, en kregen handvatten om kun kinderen te stimuleren meer én met plezier te lezen.

Ouder kind Café

Vanuit een groep experts (o.a. van de gemeente Beesel, een gastouder, een leerkracht en Synthese) startten we in 2024, samen met de Veiligheidsregio Limburg Noord (GGD) met het Ouder kind café Beesel. Nadat we de behoeften onderzochten via een enquête, kwamen we tot een groep mensen die mee wilde denken én organiseren. De rol van de bieb veranderde van initiatiefnemer naar facilitator. Een mooi voorbeeld van co-creatie op basis van maatschappelijke behoefte!bijeenkomst gaan we in gesprek over een specifiek opvoedthema.

Mediawijsheid

Tijdens de Week van de mediawijsheid namen ruim 30 ouders en verzorgers deel aan het webinar ‘Gezond schermgebruik’.  Met waardevolle informatie en tips over hoe je kind op een gezonde manier om kan gaan met het scherm. En over hoe je kunt praten met je kind over online en offline mediagebruik.   

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek in 2024 stond in het teken van Lekker eigenwijs. Uiteraard haakte onze bieb ook aan, om zo in Beesel en Peel en Maas het belang van lezen extra onder de aandacht te brengen bij kids en ouders. Met een superleuk en vooral lekker eigenwijs programma. We trapten af met het Lekker eigenwijs Kinderboekenbal in Panningen. En in onze vestigingen konden kids een theaterworkshop volgen, een eigen film maken met hun knuffel in de hoofdrol, de Groëte Gröffelo Daag beleven, de voorstelling ‘Kika is eigenwijs’ bezoeken en hun knuffels laten logeren ín de bieb!  

Kinderboekenbal

De aanwezige ouders bij het Kinderboekenbal konden meedoen met een workshop over het belang van (voor)lezen. Ze kregen tips over hoe ze hun kinderen kunnen enthousiasmeren om te lezen en hen uitgenodigd om vooral met hun kinderen naar de Bibliotheek te komen. 

“Erg leuk dat er ook iets voor de ouders wordt georganiseerd, ik heb
hele goede tips gekregen”. 

Maaklabs voor kids

Samen met verschillende partijen organiseerden we maar liefst 9 maaklabs voor kids, waar ze onder andere leerden hoe je kleding maakt, hoe je iets repareert, hoe je een ‘borstelbot’ maakt en hoe je een verhaal maakt in een minikijkdoos. 

Festival in Képel

Op Hemelvaartsdag 2024 vond in Panningen het Festival in Kepèl plaats: een festijn voor jongeren tussen de 10 en 14 jaar, om hen op een leuke manier kennis te laten maken met cultuur. Op verschillende locaties zoals DOK6 Theater, de Bibliotheek Maas en Peel en Omroep P&M waren er workshops, demonstraties en optredens. Bij de Bibliotheek deed de jeugd mee met een dansworkshop, graffitiworkshop, spellen, live muziek én een heuse knikkerbaanchallenge.

Bekijk hier de video

AI en de teletijdmachine

Bij Museum Peel en Maas ontdekten kinderen op een bijzondere manier hoe het zou zijn geweest als ze in de Tweede Wereldoorlog hadden geleefd. Door middel van AI konden ze ‘live’ chatten met chatbot Leike uit 1944! 

Spionnenexpeditie

Om ook in de zomervakantie bezig te zijn met taal en lezen konden konden kids tussen de 8 en 12 jaar meedoen met een toffe challenge: de Spionnenexpeditie met de BiebBoys! Spannend én leerzaam.

Cijfers goede start