De corona-maatregelen zijn aangescherpt. Gelukkig zijn de Bibliotheken gewoon open volgens de normale openingstijden.
Uiteraard gelden de basisregels: Als je klachten hebt blijf je thuis. Je wast regelmatig je handen en niest/hoest in je elleboog. Je houdt 1,5 meter afstand van anderen. Een mondkapje is verplicht.

Kinderen (0-6 jaar)

De Voorleeshoek

Bekijk de voorleesfilmpjes van De Voorleeshoek in de bibliotheek en thuis met jouw bibliotheekpasje.

Bereslim

Digitale prentenboeken, leerzame taalspellen en spellen die een goede taakaanpak stimuleren.

Schooltv

Ook voor de allerkleinsten staan op schooltv leuke, leerzame filmpjes.

Voorlezen in je eigen taal is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de woordenschat van je kindje. Spreek je nog niet zo goed Nederlands dan kun je het beste gewoon in je moedertaal voorlezen. Kleine kinderen leren snel het Nederlands op het kinderdagverblijf of op school. Hoe leuk is het om samen met je kind het Nederlands te ontdekken? Laat je kind je ook vertellen in zijn eigen taal welke woordjes hij of zij geleerd heeft. Pak er een leuk aanwijsboek of zoekboek bij en ga zo samen op zoek naar de Nederlandse woorden. Dit filmpje is speciaal voor Pools sprekende ouders waarin uitgelegd wordt hoe belangrijk voorlezen is. Ook staan naast het filmpje ook 2 folders over het belang van (voor)lezen, deze zijn ook in het Pools.

Leuk én belangrijk

Dat voorlezen leuk is, zullen veel kinderen direct beamen. Lekker luisteren naar spannende of grappige verhalen waarbij je soms gevoelens van jezelf herkent terwijl je de vertrouwde stem van de voorlezer hoort. Voorlezen is ook een rustmoment, waarbij je even in een andere wereld bent en helemaal niets hoeft. En dat je op die manier ook nog eens nieuwe woorden leert, heb je dan niet eens in de gaten!

Hoe komt het er wel van?

Voorlezen schiet er vaak bij in. We hebben het druk, zelfs de kinderen. Een vast voorleesmoment op een dag helpt echt: door vlak voor het slapen gaan een verhaaltje of een stukje uit een boek voorlezen bijvoorbeeld. Maak er een fijn ritueel van; het geeft rust, je sluit de dag samen gezellig af en kinderen slapen er doorgaans heerlijk op!

Voorleeshulp

Voorlezen is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Maak er een echt ‘samen-moment’ van door je kind actief te laten vertellen over het verhaal of de illustraties in het boek. Vind je het moeilijk om een boek te kiezen? Loop dan eens binnen bij de bibliotheek, de medewerkers helpen je graag. Ze kunnen je voorzien van handige voorleestips. Wil je de kunst eens afkijken? Bezoek dan het voorleesuurtje in jouw bibliotheek.

Ben jij al lid van de Bibliotheek?

Tot 18 jaar gratis.

Meertalig voorlezen

Lees je voor in het Nederlands of je moedertaal? Voorleestips voor meertalige gezinnen.

Zo maak je van voorlezen een feestje

Met deze vijf tips maak je van voorlezen een feestje voor je kind én voor jezelf.

Het belang van voorlezen

Daniëlle geeft tips over voorlezen aan kleine kinderen.

Zomerplezier voor 0 tot 4

Ontdek leuke boekjes voor de allerkleinsten

  • 0-6 jaar

  • 6-12 jaar

  • 12-18 jaar

BieBie, de leesgrage olifant helpt ons bij het voorlezen. Je komt haar overal tegen. Want waar BieBie komt, is het voorlezen geblazen! Like haar facebookpagina, dan blijf je op de hoogte!