Inge van Dongen

directeur-bestuurder

Je komt mij tegen in: overal kun je mij tegenkomen en vooral ook buiten de bibliotheekdeuren

De Bibliotheek Maas en Peel is de allerleukste werkplek, omdat…
Het een plek is waar je je kunt ontwikkelen, niet alleen als inwoner van de gemeenten Peel en Maas en Beesel maar ook zelf als medewerker. We zijn zo in ontwikkeling dat we allemaal iedere dag een leven lang samen leren. Het is er nooit saai!
Ik geloof erin dat als je je goed kunt informeren (daarvoor moet je goed kunnen lezen en voldoende digitale vaardigheden hebben) je meer eigen regie voelt; je je een mening kunt vormen; je meer betrokken voelt; je meer inlevingsvermogen hebt; het bijdraagt aan je gevoel van veiligheid en nog veel meer.

Als directeur…
Zorg ik dat alle collega’s alle inwoners kunnen helpen om zich een leven lang te kunnen ontwikkelen. En samen met Linda Fleuren (manager bibliotheken) zorg ik ervoor dat ons team zich ook goed kan ontwikkelen. Daar hoort bij dat we voldoende inkomsten hebben om al die mooie dingen te doen die we belangrijk vinden.
Ik heb veel contacten met organisaties in beide gemeenten zoals bijvoorbeeld de gemeente Peel en Maas en de gemeente Beesel en met andere samenwerkingspartners. Samen met hen maken we plannen hoe we de inwoners nog beter van dienst kunnen zijn.

De bieb is voor mij…
Jouw partner om je een leven lang te ontwikkelen, van 0 tot 100 jaar. Een partner om taal te leren en digitale vaardigheden op te doen. Om je goed te kunnen informeren, zodat jij de ontwikkelingen in de maatschappij kan interpreteren en je een mening kan vormen. Zo ondersteunen we de democratie. En zo zorgen we samen voor een goede start en dat jij je rugzak blijft vullen met alles wat je nodig hebt om je goed te kunnen informeren.

Het mooiste dat ik ooit heb meegemaakt bij de bieb…
Ik ben elke keer weer ontroerd als er ouders komen om een Boekstartkoffertje op te halen voor hun net geboren kindje. Ik weet hoe belangrijk het is om al vroeg te beginnen met voorlezen. Taal is een belangrijke voorwaarde om je te kunnen redden in de maatschappij. Maar ik word net zo blij als ik zie hoe bijvoorbeeld oudere mensen met rode wangen achter een laptop of tablet aan het werk zijn om hun digitale vaardigheden te ontwikkelen. Of van een oma die haar kleinkinderen kan appen en vertelt dat ze een certificaat heeft gehaald voor computervaardigheden.
En wat te denken van bijvoorbeeld nieuwkomers die heel veel bij ons oefenen om hun Nederlands te verbeteren, zodat ze mee kunnen doen. Zij zijn zó blij dat ze nieuwe contacten maken bij het leren van de Nederlandse taal.

Mijn favoriete boek/e-book/ander materiaal dat we uitlenen is…
Voorleesboeken en prentenboeken, omdat die zo belangrijk zijn in de ontwikkeling van kinderen. Als alle (groot)ouders veel voorlezen en kinderen enthousiast weten te maken voor lezen, dan heeft ieder kind een goede start.

Iedereen zou gebruik moeten maken van de bieb, omdat…
Het een plek is waar je zomaar binnen kunt lopen en kunt verblijven. Je hoeft geen lid te zijn. Je kunt er heerlijk werken, een krantje lezen, ze helpen je er met digitale vragen, je kunt cursussen volgen om je te ontwikkelen en ze weten ook nog welk boek bij jou past.

Contact opnemen?
i.vandongen@debibliotheekmaasenpeel.nl