Mijn jarenlange zoektocht naar een random boek

Af en toe kom je iets tegen waarvan je dacht dat het een hallucinatie was uit je jeugd, en niet echt bestond. Ik had precies het tegenovergestelde: ik wist 100% zeker dat dit boek bestaat, maar ik heb nergens ook maar een spoor ervan kunnen vinden. Eens in de zoveel jaar startte ik een nieuwe zoektocht, die uiteindelijk gestaakt werd omdat ik geen vooruitgang boekte.

Het probleem was niet dat ik me niets meer van het boek kon herinneren. Sterker nog, ik wist nog een aantal specifieke details, inclusief de naam van een van de hoofdpersonen. Als ik deze details toevoegde in mijn zoekopdracht vond ik niets, en als ik ze wegliet verdronk ik in een zee van Geronimo Stilton-boeken. Ik had een andere tactiek nodig.

Toen kwam een briljante ingeving: het verhaal vond plaats in Engeland, want het spel “conkers” werd gespeeld. Met twintig jaar ben ik blijkbaar slim genoeg om me te beseffen dat boeken ook vertaald kunnen worden. Daar kwam de boekenlijst “Time Slip in Children’s Fiction” op Goodreads.com. En ja hoor, op plek 181 herkende ik de kaft: ik had mijn boek gevonden!

“Een reis naar het verleden” door Margaret J. Anderson, uit 1975… EINDELIJK. Natuurlijk bijna niet meer te krijgen, maar ik heb goede hoop dat ik een kopie te pakken kan krijgen. Ik ben er namelijk vrij zeker van dat niemand anders dit boek nog loopt te zoeken. Zelfs als die er zijn, weet ik dat het pittig moeilijk is om het te vinden. Ik heb uiteraard zin om dit weer te lezen, al zal het na tien jaar wachten wel tegenvallen. Het belangrijkste is dat ik weet dat ik dit boek niet gehallucineerd heb... en dat ik moet uitzoeken hoe ik een exemplaar te pakken krijg.

 

Sanne (20) studeert nu voor het derde jaar Biologie (maar vraag haar alsjeblieft niet wat er mis is met je kamerplant), en heeft genoeg bootjes gevouwen om de Noordzee mee te kunnen vullen. Na een lange dag stort ze zich het liefst in een goed boek, een leuk spel of een mooi zangnummer. Ze had graag in horoscopen geloofd, dan had ze tenminste haar persoonlijkheid in bijvoeglijke naamwoorden kunnen omschrijven.