Aan iedereen met goede voornemens…

Gelukkig nieuwjaar allemaal! Hopelijk wordt 2023 een jaar vol gezondheid, plezier en geluk! Maar mocht jij een van de (vele) mensen zijn die iedere oudejaarsavond nog even gestrest tien goede voornemens op papier zet om het jaar ook daadwerkelijk gezond, plezierig en gelukkig te maken, dan ben jij precies degene die ik zoek. 

Kijk, ondanks dat het idee van goede voornemens alleen maar bestaat als kapitalistische zet om nog meer sportabonnementen te verkopen (althans, daarvan ben ik persoonlijk overtuigd), zit er natuurlijk ook iets goeds in het idee van een verse start. Alleen moet het wel realistisch blijven allemaal. En precies daarvoor heb ik een aantal goede tips. Alvast succes!  


Meer lezen?  
Wil je dit jaar wat meer lezen in je vrije tijd, dan kun je bijvoorbeeld beginnen met een mooi haalbaar doel, zoals een boek per maand of tien pagina’s per dag. Verder hoef je niet meteen te investeren in een bibliotheekabonnement (als is dat ontzettend leuk en hebben ze ook heel veel boeken in hun app), maar kun je ook beginnen bij tweedehands winkels en het lenen van vrienden. En als je dan een app als Storygraph gebruikt om je leesgewoonten bij te houden, dan motiveert dat je nog eens extra om het consequent te doen!  


Gezonder eten? 
Ook als je wat gezonder wilt eten is het belangrijkste dat je eenvoudig begint. Een tip die ik vaak heb gehoord is: voeg dingen aan je dieet toe, in plaats van dingen weg te halen. Heb je zin in chips? Dat kan, dat is nou eenmaal heel lekker! Maar pak dan een bordje doritos met salsa, waar ook snackworteltjes en komkommer op ligt. Dan heb je niet alleen het vette en zoute voor je mentale gezondheid, maar ook iets oranje/groens voor je fysieke gestel!  

Meer sporten? 
Zoals ik net al zei gaan sportschoolabonnementen in januari altijd tijdelijk omhoog. Maar besef dat dit niet de enige optie is: vind vooral een manier van bewegen die JIJ leuk vindt, en probeer daar tijd in te steken in plaats van jezelf met tegenzin naar de roeimachine te slepen. Daarnaast helpt het als je dagelijks probeert een aantal stappen te zetten, zodat je in ieder geval al even beweegt. Over het onhaalbare doel van de 10.000 heb ik al eerder geschreven, maar 5.000 is een eenvoudiger begin, en vanuit daar kun je altijd opbouwen! 

 
Geld sparen? 
Deze is lastig, want als student weet ik precies hoe moeilijk het sparen van geld kan zijn met deze prijzen. Gelukkig helpt het bijvoorbeeld al als je niet begint met het idee dat je maandelijks 200 euro opzij zet, maar eerst probeert een maandelijks budget te maken, of een overzicht van je standaard uitgiften en inkomsten. Dan kun je ook realistisch gezien zeggen waar je kunt besparen en waar niet. Je MOET bijvoorbeeld eten halen, maar misschien kun je bijvoorbeeld zelf een pizza maken in plaats van bestellen!  En als laatste tip: onthoud ook dat het niet erg is als je een keertje faalt: misschien gaat het de volgende dag/week/maand beter. En anders is er ook nog 2024. En dan kan de hele heisa weer opnieuw beginnen ;).