De laatste loodjes

Hoewel de meivakantie voor de meeste mensen een rustige periode is om even bij te komen van het harde werk en lekker in het zonnetje te kunnen genieten van de rust, is deze periode voor de examenkandidaten een hels stadium. Binnenkort staan namelijk de centrale eindexamens voor de deur. Dat laatste papiertje dat je moet behalen om eindelijk te kunnen doen wat je leuk vindt, kan behoorlijk wat stress opleveren. Dus hierbij een aantal tips om deze laatste loodjes zo goed mogelijk door te komen.

1.    Begin op tijd! 

Ik weet het; dit is waarschijnlijk de meest gegeven tip ooit, wat de eindexamens betreft, maar dat is natuurlijk niet voor niets. Al ben je er misschien helemaal klaar mee om met je neus in de studieboeken te duiken, probeer ook voor deze laatste dagen een planning te maken om structuur te behouden.  

2.    Maak A4-notes 

Dit klinkt misschien vreemd, maar voor mij was deze tip echt een wondermiddel. Hoewel de meeste mensen ervan overtuigd waren dat ik samenvattingen moest gaan maken, werden mijn samenvattingen ongeveer net zo lang als de tekst in het boek zelf. Ik was veel tijd kwijt en sloeg uiteindelijk maar de helft op van wat ik daadwerkelijk moest weten. Totdat mijn natuurkundedocent vertelde dat ik A4-notes moest maken, waarbij ik alleen de voorkant van het A4-blad in mocht vullen met de belangrijkste informatie uit één hoofdstuk. Zo word je gedwongen om de stof te reduceren tot de meest belangrijke punten.  

3.   Hou de avonden vrij  

Hoewel je misschien het gevoel hebt dat je elk moment van de 24 uur-durende dag moet besteden aan het leren voor de eindexamens, is het misschien nog wel meer van belang om je rust te pakken en te ontspannen. Je hoofd is er op een gegeven moment namelijk klaar mee en heeft die pauze nodig om weer nieuwe informatie op te kunnen slaan. Dus leg rond een uur of 18.00 de studieboeken in de kast en ga wat leuks doen met vrienden of plof lekker op de bank om een serie te kijken.  

4.   Youtube is je beste vriend  

Heb jij nou ook zo’n docent waar je niet mee door een deur kunt? Waarvan, hoe je het ook wendt of keert, je gewoonweg niets begrijpt en daardoor bang bent om te zakken voor dit betreffende vak? Niet getreurd want Youtube biedt een scala aan docenten die jou kunnen helpen bij de stof. Met voorbeeldfilmpjes, uitlegvideo’s en besprekingen van oude examens slaan ze jou zo door de stof heen.  

5.   Studiedates hoeven niet saai te zijn  

Ga lekker de stad of het park in met vrienden. Neem je studieboeken mee en hou, lekker in de zon, een studiedate. Vaak is praten over de stof een goede manier om de informatie op te slaan, aangezien je de stof aan een ander uit moet leggen. Wie weet kunnen anderen jou helpen met dingen die je nog niet helemaal onder de knie hebt of lopen jullie samen tegen bepaalde onderdelen aan. En onthoud: een frisse blik kan nooit kwaad.   

6.  Laat het los!  

Dit is wat de meeste docenten jou niet vertellen. Op een gegeven moment is het namelijk goed geweest. Als jij het gevoel hebt dat je de stof voldoende beheerst, je veel tijd hebt gestoken in het maken van oude examens en de studiestof uit kunt leggen aan je mede-examenkandidaten dan is het helemaal oké om het aantal studie-uren te reduceren. Vooral tijdens de examens, moet je het studeren loslaten. Het is namelijk inefficiënt om de avond voor je tentamen nog even alle stof in je hoofd te stampen. Je kunt ook te veel doen. Vertrouw op wat je weet en laat het los!  

Imme is 20 jaar woont in Beesel, maar studeert Theaterwetenschappen in Amsterdam.  Spontaan, enthousiast en een tikkeltje chaotisch; dat is Imme. In haar vrije tijd kun je haar vinden in de tuin met een goed boek, in de keuken, waar ze experimenteert met verschillende gerechten, of lekker buiten in het zonnetje. Imme maakt muziek en is dol op theater. Maar haar favoriete dingen: dat zijn Italiaanse koffie, vakantie, goed eten en gezelligheid!