Het galaseizoen begint weer

Het is weer lente en dat betekent maar één ding: het galaseizoen begint weer. En dan bedoel ik niet alleen het MET-gala en alle celebrity reutemeteut, maar ook de ‘oefen’-gala’s, eindexamengala's en de galafeesten die studie-/studentenverenigingen meestal organiseren. Voordat ik vertrok naar het volgende gala in het rijtje, reflecteerde ik op alle vormen die dit mooie evenement al heeft aangenomen in mijn leven. 

Het begon al in de onderbouw van de middelbare school: bij mij heette ‘het’ feest van het jaar het Cupidobal en dit was het dichtst dat 12-14 jarigen in de buurt konden komen van een ‘black tie event’.. Er was nog weinig druk: hakkenschoenen werden vaak nog vermeden, driedelige pakken waren optioneel en wij jonge kinderen hadden nog geen behoefte aan een diep decolleté of lange splits in hun jurken (thank god). Wat gala’s betreft, was het vooral een eerste, koele kennismaking.  

Vervolgens gaan er wat jaren voorbij, en dan komt er onvermijdelijk het eindexamengala. Hier wordt de druk vaak flink opgevoerd; dat moet ook wel, als je uit een limousine en over een rode loper binnen moet komen. Er worden dure kleren aangeschaft (voor de mensen in jurken vaak tijdens een speciaal ingelast shopdagje), er wordt geoefend met lopen op hakkenschoenen en ouders worden op het hart gedrukt om niet te beschamend te zwaaien.  

Naast al deze feestelijkheid heeft dit gala natuurlijk altijd een melancholisch randje: het is het laatste feestje met je hele klas. En dat aan het einde van je puberteit. Soms wordt het dus een emotionele boel, soms ben je net 18 en voor het eerst dronken. Ook is dit het gala waar vaak de mooiste selfies worden gemaakt; zo heb je tenminste iets om je aan het moment te herinneren.  

Nog verder de toekomst in, en tijdens je studie zul je vast en zeker ook de nodige gala’s meemaken als je lid bent van een studie- of studentenvereniging. En deze feestjes nemen weer andere vormen aan dan hiervoor. Het mag allemaal sexier, maar het mag allemaal ook gewoon op je afgetrapte sneakers. En zo luxe als hiervoor wordt het nooit meer: soms zul je met je net gewassen en gestreken prachtoutfit gewoon op een natgeregend fietszadel moeten zitten.   

Op dit punt snap je inmiddels dat gala’s gewoon net zo’n feestjes zijn als alle andere, maar dan met het excuus om je nog een beetje extra uit te dossen als je dat wil. Welke vorm jouw aankomende gala ook aanneemt: gezellig zal het vast worden. En misschien denk je over een aantal jaar ook met fijne herinneringen terug aan alle gala’s die je al gehad hebt. 

Laura