Level up? Grow up!

Vroeger speelde ik vaak Sims 2, een life simulator, met mijn oudere zus. Een deel van dit spel is je “sims” dingen dwingen te doen zodat ze beter worden in een specifieke vaardigheid. De laatste tijd voel ik me steeds vaker als een sim, en niet alleen omdat ik dingen moet doen waarin ik geen zin heb.

Ik kom sinds ik op kamers woon namelijk steeds nieuwe problemen tegen. Hoe roei je een mottenpopulatie uit? Hoe krijg je een pastavlek uit je favoriete witte shirt? Meestal lukt het wel… na flink wat wanhopige zoekopdrachten en telefoontje met mijn moeder. Het voelt dan net alsof het “level-up” icoontje over mijn hoofd verschijnt: weer een nieuwe vaardigheid! 

Op kamers wonen (of überhaupt langzaam je eigen boontjes doppen aan het begin van je twintigerjaren) vormt hier de perfecte omgeving voor. Als we het bij de videospelmetafoor houden, dan kunnen we zeggen dat dit de tutorial is! Het mooie daaraan is dat je het nooit écht kunt verpesten. Misschien moet je een niet-meer-zo-wit shirt weggooien, of een met larven geïnfesteerd pak rijst, maar dan heb je weer wat geleerd voor de volgende keer. 

Pak dus deze kans om beter te worden in “volwassen zijn”, en verwacht niet dat je alles meteen goed doet. Je zal sowieso beter eindigen dan mijn sims, die gingen namelijk dood door brand… of de trap van het zwembad was ineens verdwenen, of een magische koeienplant at ze op… Misschien is die simsmetafoor toch niet zo goed.