Nog maar 2.500 stappen…

Als je het mij vraagt, is een van de meest vervelende eigenschappen van onze moderne smartphones niet de verslavingsfactor van sociale media, niet het felle licht dat zorgt voor hoofdpijn, en ook niet de neiging die je krijgt om letterlijk tijdens het kijken van een film alle acteurs te gaan Googlen (al vinden mijn huisgenoten dat soms wél vervelend). Nee, volgens mij is het aller irritantste toch die stomme stappenteller.

Want wie heeft bedacht dat mijn dagelijks aantal gezette stappen hartstikke groot op mijn ontgrendelscherm moet staan? En wie heeft bedacht dat je je “doel” pas haalt als je er 10.000 op één dag zet? En nog beter, wie heeft dit systeem gemaakt in een maatschappij die ingericht is op, nou ja, zitten? 

Ik zal niet de enige zijn die dit probleem heeft, maar die 10.000 stappen zijn voor mij dus echt onhaalbaar op een gemiddelde dag. Tuurlijk, ik zet wel een aantal stappen als ik op de universiteit van gebouw naar gebouw loop, of heen en terug kom van het station, maar voor de rest bestaat mijn dag uit het zitten in de collegebanken, het zitten in de trein, en het zitten op de bank.  

En als het toch niet meer is dan een onhaalbaar doel, dan werkt dat leuke steuntje in de rug van je telefoon alleen maar demotiverend. Want stel, je zet ongeveer 1.500 stappen op een gemiddelde dag thuis maar je denkt bij jezelf, “vandaag ga ik mijn stappendoel eindelijk eens halen!”. Dan kies je er bijvoorbeeld voor om naar de bakker te lopen in plaats van te fietsen. Dat zijn al 1.000 stappen extra!  

Neem je dan ook nog bewust de tijd om ‘s avonds even te gaan wandelen in plaats van onderuitgezakt een film te kijken op de bank (en de acteurs op te zoeken), krijg je er na een vol uur misschien nog 6.000 bij. Maar dat zijn er opgeteld dus pas 7.500 in totaal - dat is slechts driekwart van je doel. Op welk moment van de dag moet je de rest dan nog zetten? 

Tuurlijk, we moeten met z’n allen genoeg blijven bewegen, dat is tenslotte gezond. Maar misschien moeten we met een realistischer aantal beginnen dan die standaard 10.000 stappen per dag, zodat we het ook daadwerkelijk kunnen halen. Anders worden we straks allemaal zo obsessief dat we, als we toch al zo dichtbij zijn, die laatste 2.500 stappen wel even door de kamer gaan banjeren. En ik spreek uit ervaring als ik zeg dat dát je huisgenoten pas echt gek maakt. 

Als derdejaars Engels studente heeft Laura (20) meer boeken en bijbehorende boekenleggers dan dat er in haar kast passen—en trouwens ook veel te weinig tijd om ze allemaal te lezen. Je kunt haar altijd wakker maken voor een MARVEL-marathon, Just Dance battle, of een karaoke sessie. Het liefst samen met vriendenen altijd met een lekkere snack!