Overleef de eindexamenweken: vijf handige tips om stress te verminderen en succes te behalen

Morgen is het zover. De dag waarop de eindexamens beginnen, hangt als een zwaard van Damocles boven je hoofd. Terwijl je langzaam de bekende fietsenstalling van je middelbare school nadert, voel je de spanning in de lucht hangen, als een dichte mist die zich langzaam over het terrein verspreidt. De atmosfeer is doordrongen van nervositeit en verwachting, alsof elke stap die je zet een cruciaal moment markeert in dit eindspel van je schoolcarrière.

In de verte doemt de sporthal op, waar straks het decor zal zijn van de eerste ronde van deze eindexamenmarathon. Ondertussen heeft zich al een lange rij met leerlingen gevormd. Overal om je heen zie je leerlingen met samengeknepen gezichten, fluisterend over formules en jaartallen, hun boeken stevig tegen zich aangedrukt als een laatste verdedigingslinie tegen de aanstormende storm van examenvragen.   

Zes jaar geleden zat ik zelf in de hete stoel van de eindexamens. Met een mix van spanning en opwinding stapte ik elke ochtend het eindexamenlokaal binnen, klaar om te laten zien wat ik de afgelopen jaren had geleerd. Ik heb de eindexamens als een stressvolle periode ervaren, dus hier volgen een aantal tips van mij om deze soms stressvolle periode rustig door te komen.   

#1 Neem rust en ontspan 
Het is essentieel om tijdens de eindexamenperiode af en toe een adempauze te nemen. Plan bepaalde momenten in je studieroutine, waarbij je even kunt ontspannen en je gedachten kunt verzetten. Ga wandelen of luister naar rustgevende muziek. Meld je vooral niet af bij jouw sportvereniging omdat je denkt dat je daar geen tijd voor hebt. Zie het bijvoorbeeld als een pauze. Tot slot is het belangrijk om in de weken waarin de eindexamens plaatsvinden, niet super veel meer te hoeven leren. Na één of twee eindexamens op een dag was ik al gesloopt, dus zorg ervoor dat je niet meer alle tijdvakken van geschiedenis nog uit je hoofd moet leren. In de examenweken zelf kan je gerust nog wat doorlezen, maar het echte leerwerk moet al verricht zijn.   

#2 Geef niet op 
Het is normaal om af en toe te twijfelen aan jezelf, vooral tijdens deze intense periode. Maar onthoud dat je harder hebt gewerkt dan je zelf denkt en dat je in staat bent om deze uitdaging aan te gaan. Blijf gemotiveerd en geef niet op, zelfs als het moeilijk wordt.   

#3 Schrijf altijd iets op 
Tijdens het studeren en het maken van examens is het cruciaal om altijd iets op te schrijven, zelfs als je niet zeker bent van het antwoord. Het opschrijven van gedachten en ideeën kan je helpen om je gedachten te ordenen en om gedeeltelijke punten te verdienen, zelfs als je het antwoord niet volledig weet. Tijdens mijn eindexamen voor wiskunde wist ik van heel veel vragen niet het antwoord. Door toch een poging te wagen en de stappen van mijn berekening op te schrijven, wist ik toch behoorlijk wat punten te sprokkelen. Dit leidde bij mij zelfs tot een voldoende voor mijn wiskunde eindexamen.    

#4 Blijf georganiseerd 
Een opgeruimde en georganiseerde studieomgeving kan je helpen om gefocust te blijven en productief te zijn. Zorg ervoor dat je studiemateriaal geordend is en dat je een rustige plek hebt om te studeren zonder afleidingen. Maak gebruik van planners, apps of agenda’s om je deadlines en studie-uren bij te houden.  

#5 Zorg goed voor je zelf  
Vergeet niet om ook voor jezelf te zorgen tijdens de examenperiode. Neem voldoende rust en zorg voor voldoende slaap. Eet gezonde maaltijden en blijf gehydrateerd. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen om stress te verminderen en je energieniveau op peil te houden. Vergeet niet om af en toe tijd vrij te maken voor activiteiten waar je van geniet, om even te ontspannen en je batterijen op te laden.   

Terugkijkend op deze soms stressvolle tijd, besef ik me dat de eindexamenperiode niet alleen gaat om de cijfers die je behaalt, maar ook om de steun en liefde die je ontvangt van de mensen om je heen. Het zijn de kleine gebaren van aanmoediging die je door de moeilijkste momenten heen helpen en je eraan herinneren dat je niet alleen bent. Dus aan alle studenten die dit jaar hun eindexamens maken, onthoud: je bent sterker dan je denkt en er zijn mensen die in je geloven, zelfs als je dat soms zelf even vergeet.    

Anne