Stemmen stemmen en nog eens stemmen!

Het is een blijvende problematiek waar veel gemeenten tegenwoordig mee worstelen: jongeren naar de stembus krijgen voor de verkiezingen. De opkomst van jongeren die gaan stemmen is bij de gemeenteraadsverkiezingen een stuk lager dan bij de landelijke verkiezingen. Waar komt die desinteresse in de lokale politiek vandaan? En hoe kunnen we dat veranderen?

Oké, laten we even bij het begin beginnen. Ik heb als Nederlandse burger vanaf mijn 18e levensjaar het recht om te stemmen en maak hier dan ook graag gebruik van. Maar ja, stemmen betekent dus ook keuzes maken en voor iemand die nogal (bij bijna alles in het leven) last heeft van keuzestress is dit een hele opgave. Gelukkig is er de Stemwijzer, mijn beste vriend. Hij leidt mij vlotjes door de verschillende verkiezingsprogramma's waardoor ik een globaal beeld krijg van welke partijen aansluiten bij mijn ideeën en interesses. Nu hoef ik alleen nog een keuze te maken uit de geselecteerde partijen.  Piece of cake dus!

Binnenkort staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. En hier begint het probleem, want de Stemwijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen, die was er (tot voor kort) nog niet! Dus help, want hoe moet ik mij een weg gaan banen door het doolhof van verkiezingsprogramma’s en onderwerpen zoals de AOW en de WAO die mij, als jongere, nou niet bepaald aanspreken? Die drempel om jongeren enthousiast te krijgen voor de lokale politiek mag voor mij- en ik denk voor velen van mijn generatie- wel wat verlaagd worden.

De huidige verkiezingsthema’s binnen de gemeenteraad zijn vaak minder interessant voor jongeren, aangezien zij zich meer bezighouden met grotere problematiek zoals klimaatverandering en diversiteit binnen de samenleving. Bovendien studeren sommige jongeren op dit moment buiten hun gemeente en zijn daarom niet zo bezig met de lokale politiek. Toch is het heel belangrijk om als jongere binnen jouw gemeente naar de stembus te gaan en je stem te laten horen. Want dit gaat over onze toekomst.

Dus wat moet er gebeuren? Wij moeten lijsttrekkers aan het denken zetten met vraagstukken en thema’s die ons bezighouden. Serieuze communicatie tussen partijen en jongeren is van groot belang. Want jongeren hebben een stem. Een stem die groter is dan de meeste mensen denken. Dus ga 16 maart naar de stembus en laat van je horen! 

Imme is 20 jaar woont in Beesel, maar studeert Theaterwetenschappen in Amsterdam. Spontaan, enthousiast en een tikkeltje chaotisch; dat is Imme. In haar vrije tijd kun je haar vinden in de tuin met een goed boek, in de keuken, waar ze experimenteert met verschillende gerechten, of lekker buiten in het zonnetje. Imme maakt muziek en is dol op theater. Maar haar favoriete dingen: dat zijn Italiaanse koffie, vakantie, goed eten en gezelligheid!