Op naar het studentenleven

Wat heb ik hiernaar uitgekeken. Geen middelbare schoolbanken meer, geen huiswerkcontrole, weg met die lange fietstochten door de wind en regen en zeg maar dag tegen vakken die je geen hol interesseren. Na 7 jaar voortgezet onderwijs breekt dan eindelijk een nieuwe periode aan: het studentenleven!

Ik was er al een tijdje over aan het fantaseren, want zeg nou zelf, de studententijd zou de tijd van je leven moeten zijn. Colleges volgen, zelfstandigheid ontwikkelen, een nieuwe stad ontdekken, andere mensen leren kennen en noem maar op. Meer vrijheid en een nieuw avontuur. Weg uit die veilige bubbel genaamd thuis. Het zag er in mijn verbeelding nogal rooskleurig uit. Maar een nieuwe periode betekent ook: wennen! Althans, dat had ik nodig.


Het begin van een nieuwe studie is vooral intensief. En dat is helemaal logisch. De eerste weken kunnen best intimiderend zijn. Je leven maakt een hele verandering door en het is helemaal normaal om daar even aan te moeten wennen. Nieuwe indrukken, een andere manier van lesgeven en studeren, op jezelf wonen of elke dag met de trein te moeten reizen, zijn allemaal activiteiten die nogal wat energie vragen. En heel eerlijk, mijn sociale batterij is na een hele dag te hebben gepraat met mijn medestudenten, gewoon compleet leeg.


Laat je vooral niet ontmoedigen door deze eerste weken. Je komt er heus wel doorheen. Tijdens mijn eerste collegeweken dacht ik bij mezelf ‘’Wat doe ik hier?” De colleges gingen voor mijn gevoel veel te snel en mijn pen hield het tempo van de docent niet meer bij. Blijkbaar hebben sommige mensen geen pauzeknop;) Maar na een aantal weken, met wat hulp van mijn medestudenten, ben ik weer bij met de stof. De colleges zijn interessant en ik heb er zelfs plezier in. En ja hoor, mijn eerste tentamenweek is achter de rug!


Ik wil graag ook iets kwijt over het concept uitgaan. Voor mijn gevoel bestaat het beeld van het studentenleven uit de student die af en toe een college volgt, in de avond naar de club gaat, zich helemaal lam zuipt en vervolgens in de vroege uurtjes het bed in duikt om de volgende dag precies hetzelfde te doen als de voorgaande dag. Dus mijn overenthousiaste brein dacht: ‘’nu wordt het pas echt feest, deze meid gaat het nachtleven ontdekken’’. Maar ik moet eerlijk bekennen, na een dag college ben ik bekaf en wil ik het liefst gewoon om half 11 mijn bed in duiken. Faal ik dan als student? Nee, ik moet gewoon eerst aan mezelf denken en alles even laten bezinken. Daar heb ik gewoon even tijd voor nodig. En wie weet ga ik het uitgaansleven in een later stadium van mijn studie nog ontdekken, maar voor nu verkies ik een gezellige avond met vrienden op het terras of de bank toch boven de club. En dat is helemaal oké.


Het studentenleven is natuurlijk voor iedereen een andere ervaring en elke student gaat hier anders mee om. Ik wil alleen benadrukken dat jij jezelf als persoon geen verplichtingen op moet leggen omdat je het gevoel hebt dat je als student een bepaald leven zou moeten leiden. Het is normaal dat je moet wennen en dat je in het begin even alles moet ontdekken. Dat niet alles meteen als rozengeur en maneschijn voelt is logisch. Neem je tijd en ga in je eigen tempo deze nieuwe wereld tegemoet. En dan zul je ontdekken dat deze periode inderdaad wel eens de tijd van je leven zou kunnen worden.


Imme is 20 jaar en woont in Beesel, maar studeert Theaterwetenschappen in Amsterdam. Spontaan, enthousiast en een tikkeltje chaotisch; dat is Imme. In haar vrije tijd kun je haar vinden in de tuin met een goed boek, in de keuken, waar ze experimenteert met verschillende gerechten, of lekker buiten in het zonnetje. Imme maakt muziek en is dol op theater. Maar haar favoriete dingen: dat zijn Italiaanse koffie, vakantie, goed eten en gezelligheid!