Wie Wat … Woke?

Je ziet het tegenwoordig overal voorbij komen. In kranten, op social media platformen en gewoon in gesprekken die aan mij voorbijgaan op straat. We kunnen niet meer om de woke-cultuur heen en bevinden ons er middenin. Vragen over ‘’wat kan wel en wat kan niet’’ worden steeds vaker gesteld op sociaal en maatschappelijk gebied. Er worden felle discussies gevoerd en het gat tussen mensen die wel of niet woke zijn lijkt alsmaar groter te worden. Dus laat ik het zo zeggen; soms vind ik het best lastig om mij een weg door dit woke-doolhof te banen.

Goed, laten we beginnen met de definitie van woke. Wikipedia vertelt mij dat woke “een term is die verwijst naar het bewustzijn van racisme problematiek en sociaal onrecht jegens minderheden in de samenleving.” Woke is de verleden tijd van ‘’wake up’’ en zou zo moeten duiden op het creëren van meer bewustzijn van maatschappelijke misstanden zoals de klimaatbeweging en de Black Lives Matter- movement.  

In eerste opzicht was ik nogal positief over deze beweging en voelde ik mij nogal schuldig dat ik er zelf niet zo mee bezig was. Ja ik douche korter, ga meestal overal op de fiets naartoe en mijn verwarming staat tegenwoordig uit, maar dit zijn wel de meest radicale dingen die ik door heb gevoerd op woke-gebied. Echter gaat woke veel verder dan alleen de klimaatproblematiek.  

Tegenwoordig ontkomen we niet meer aan discussies over wat we wel of niet meer mogen zeggen betreffende bepaalde taaluitingen. En ja, aan de ene kant ben ik het daarmee eens, want discriminerende of racistische taal expressies zijn kwetsend en zouden niet meer tot ons vocabulaire moeten behoren. Dus ik ben zeker voor een groter bewustzijn over hoe onze taal door onze tijdgeest wordt gestructureerd. Aan de andere kant ben ik bang dat we er wellicht te zeer in doorslaan en te snel conclusies trekken wanneer er bepaalde taaluitingen worden gedaan.  

Ik heb namelijk het gevoel dat mensen tegenwoordig puur worden beoordeeld op wat ze doen en wat ze zeggen, zonder naar het totaalbeeld te kijken. Voor je het weet word je neergezet als pedofiel, homo-hater of racist. Bewustzijn over maatschappelijke kwesties is goed, maar laten we ons alsjeblieft niet zo uit elkaar drijven. Laten we daarentegen juist begrip naar elkaar tonen en luisteren naar wat de ander te zeggen heeft in plaats van iemand uitkafferen zodra diegene zijn mond opentrekt.   


Zoals jullie zien zijn mijn gevoelens nogal gemixt en heb ik geen kant-en-klaar antwoord op de vraag of ik woke ben of niet. En misschien is dat maar goed ook, want we willen juist af van die hokjes-cultuur, toch?