Zo maak je van voorlezen een feestje

Voorlezen is leuk én gezellig! Maar hoe maak je er nu echt een feestje van voor je kind maar ook voor jou? Hier vijf tips.

1. Kies een boek dat jullie allebei aanspreekt

Kies een boek dat je zelf ook graag leest. Er zijn zo veel leuke boeken, maar het ene boek spreekt je gewoon meer aan dan het andere. Zorg er wel voor dat het past bij jouw kind en de dingen die hij of zij leuk vindt. Of kijk of het aansluit bij een bepaald thema zoals samen spelen of feestvieren. Behalve het onderwerp, zijn er natuurlijk ook veel verschillende soorten boeken: prentenboeken, sprookjes en rijmpjes.

2. Bekijk samen de voorkant van het boek

Voordat je gaat lezen kun je samen de afbeelding op de voorkant bekijken. Probeer vast te bedenken over wie het verhaal gaat en wat er gaat gebeuren. Je bouwt hiermee de spanning op voordat het voorlezen echt begint. 

3. Wat doe je met moeilijke woorden?

Kinderen kunnen moeilijke woorden meestal wel aan. Vaak begrijpen ze door het verhaal wel wat die woorden betekenen. Je kunt een woord soms eenvoudig uitleggen. Ook kun je een moeilijk woord soms duidelijk maken door het aan te wijzen op een tekening in het boek.

4. Stel vragen over het verhaal

Om het verhaal nog leuker te maken kun je vragen stellen tijdens het lezen, bijvoorbeeld “Wie zou jij willen zijn?” “Durf jij dat ook?” “Wat is jouw lievelingsdier? Zo ontstaat er vaak een gesprekje.

5. Gekke stemmetjes?

Het is helemaal niet nodig om met verschillende stemmetjes voor te lezen, lees maar gewoon voor zoals je praat. Je kunt wel af en toe je stem wat harder of juist zachter maken. Dan vind je vaak vanzelf de juiste toon en het zorgt ervoor dat je kind het verhaal beter begrijpt. Als het boek een beetje gek is, kun je natuurlijk wel stemmetjes gebruiken, dat doe je dan vaak al automatisch.