LiteRom

Toegang is gratis

in de bibliotheek, of thuis, wanneer je lid bent van de bibliotheek en inlogt met je bibliotheekpasnummer en wachtwoord. Na het inloggen heb je onmiddellijk toegang tot LiteRom.

Toegang

LiteRom

LiteRom is de digitale bron voor boekrecensies en auteursinformatie. De boekrecensies en auteursinformatie zijn afkomstig uit Nederlandse dag- en weekbladen.

Naar LiteRom

Logo oefenen.nl

Introductie LiteRom

Deze film toont een introductie van LiteRom.

Over LiteRom

Het gebruik van LiteRom biedt leesclubs, docenten en leerlingen vele voordelen:

  • Meer dan 150.000 recensies en auteursartikelen
  • betrouwbaar en actueel
  • inspiratie voor de literatuurles
  • ook thuis toegang tot alle informatie.

LiteRom is ook geschikt gemaakt voor je smartphone. Niet alle (zoek)opties werken op een klein scherm, maar je kunt wel alle recensies lezen.

 

 

Uitleg

Zoekbalk

Op elke pagina in LiteRom vind je een zoekbalk. In de zoekbalk zijn drie opties mogelijk.
Je kunt kiezen om een recensie te zoeken op titel van het boek, selecteer ‘Boeken’ en type dan alleen de titel van het boek in. Of selecteer ‘Auteurs’ en type dan alleen de naam van de schrijver in. Je krijgt dan de beschikbare recensies en boeken te zien van die auteur.
Kies je voor 'inhoud recensie', zoek dan op woord(en) uit een recensie van een boek (zie verder onder het kopje Zoeken in recensies).

Uitgebreid zoeken

Onder de zoekbalk op de homepage kun je ook uitgebreid zoeken. Hier kun je specifiekere zoekopdrachten ingeven.

Zoek je bijvoorbeeld recensies van een bepaald jaartal of boeken uit een bepaalde taal? Dat kun je daar invullen.
 

 

 

Zoekresultaten

Na een zoekvraag verschijnen de artikelen die aan je zoekvraag voldoen. Via ‘Toon alles’ kun je bij de titel van je keuze alle onderliggende artikelen vinden.
Heb je op een boektitel gezocht? Dan vind je hier alle beschikbare recensies.
Tevens kun je via de button ‘Over de auteur’ naar meer informatie over de schrijver van het boek klikken. Heb je op ‘schrijversinformatie’ gezocht? Dan kom je direct op de informatie over de schrijver van jouw keuze. Klik rechtsboven op ‘toon alles’. Daarna verschijnen alle interviews over deze schrijver.

Zoeken in recensies

Op de homepage kan via het dropdown-menu naast de zoekbalk gekozen worden voor ‘Inhoud recensie’. Vervolgens kun je in de zoekbalk zoeken op woord(en) uit een recensie.
Belangrijk om te weten: in de zoekbalk kun je een woord of meerdere woorden intikken. De afzonderlijke zoekwoorden kun je intikken met een spatie tussen de woorden of met het woordje ‘en’ ertussen. De woorden scheiden door middel van AND (Booleaans zoeken) werkt niet en geeft geen resultaten! Is de recensie gevonden dan kan in de tekst zelf gezocht worden met de toetsencombinatie CTRL+F (zoeken).