Mensenbieb: 'Leen' een levend boek!

Ga op zaterdag 30 september in gesprek met een levend boek! Tijdens de Mensenbieb ga je één op één in gesprek met een persoon met een bijzonder verhaal.

Door in gesprek te gaan met mensen die dit meemaakten, kijk je anders tegen hun situatie aan. De Mensenbieb helpt op deze manier om vooroordelen weg te nemen en begrip voor elkaar te vergroten.

Het woord zegt het al: de Mensenbieb is een bibliotheek van mensen. Je ‘leent’ er levende boeken. Deze boeken zijn mensen die je normaal niet zo snel zou spreken. Denk aan een transgender persoon, Sinti, ex-verslaafde of een pleger van huiselijk geweld. Iemand die afwijkt van de ‘norm’ en daardoor de kans loopt anders benaderd, buitengesloten of gediscrimineerd te worden.

Een gesprek duurt ongeveer 20 minuten. Je kunt maximaal 6 levende boeken reserveren. Deelname is gratis en voor iedereen! Je hoeft dus geen lid te zijn van de Bibliotheek.

Let op dat je niet meerdere levende boeken reserveert op hetzelfde tijdstip! Je kunt maar met één persoon tegelijk in gesprek. Als je een levend boek wil reserveren, klik dan op de link 'reserveer een gesprek met...' bij het betreffende boek hieronder. Aan de rechterzijde zie je de tijdstippen die nog vrij zijn.  

De Mensenbieb vindt plaats rondom lunchtijd. We hebben een mooie afspraak kunnen maken met Bufkes Panningen. Tijdens je bezoek aan de Mensenbieb ontvang je een kortingsbon voor een lekker broodje met 15% korting!

Thuur: Leven met een chronische depressie

Hoe kunnen naasten het beste omgaan met personen met een depressie?

Ik wil je graag vertellen wat de depressie voor mij inhoudt. En ook hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

Ga met me in gesprek en ik vertel je er eerlijk over.

Reserveer een gesprek met Thuur

Frank: Therapie met hulphond

Coaching en/of therapie met een hulphond? Ja, het kan! Veel mensen zijn bekend met de positieve invloed van (hulp)honden die mensen ondersteunen bij visuele of lichamelijke beperkingen. Maar minder bekend zijn therapiehonden, die Frank Selen inzet om het functioneren en welzijn van mensen (of groepen) te verbeteren. Honden zijn namelijk experts in het opvangen van emoties bij mensen. Ze vangen deze signalen op door te letten op gedragingen, blikken, lichaamstemperatuur en meer. 

Frank brengt mens en hulphond Gijs met elkaar in contact en laat ze samenwerken. Zo krijgt ook Andy hulp met hulphond Gijs. Hoe dit in z’n gang gaat? Frank én Andy vertellen je er graag meer over en delen hun ervaringen! 

Reserveer een gesprek met Frank en Andy

René: Ex-pleger huiselijk geweld

René Haring heeft in zijn verleden veel te maken gehad met agressie en geweld. Hij leerde dat agressie een wapen was. Zijn negatieve hoogtepunt was pleger van huiselijk geweld worden.

Hij is er voor opgepakt vastgezet, berecht en veroordeeld. Na behandeling, reclasseringstoezicht, en agressie regulatie trainingen was er geen vervolg traject meer. Terugval was zeker aanwezig. En waar kan je dan heen om dat te voorkomen?

Praat er met hem over tijdens de Mensenbieb.

Reserveer een gesprek met René

Sjannie: Autisme-NAH Zelfbeschadiging

Een mens is meer dan een titel. Meer dan meerdere titels. Een nog grotere uitdaging. Tegelijkertijd geeft het vertrouwen dat je ook de volgende tegenslag weer zal overwinnen. Tijdens de Mensenbieb kun je met mij in gesprek over autisme, Niet Aangeboren Hersenletsel en/of zelfbeschadiging.

Autisme
Leven met autisme betekent ontelbare worstelingen, iedere dag weer. Je werkt zo hard, doet zo je best... en het is nooit goed genoeg.

NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel)
Ik kan alles wat ik voorheen ook kon. Aan de buitenkant zie je niets. En toch is niets meer hetzelfde. Meedoen is niet meer vanzelfsprekend...

Zelfbeschadiging
Overleven... je wilt door… maar je weet niet hoe. Jezelf pijn doen is de enige uitweg. Heel eventjes kun je jezelf zijn. En dan valt de zwaarte weer over je heen. Als dit niet werkt, blijft alleen het einde nog over.Ik deel graag mijn verhaal met je. 

Reserveer een gesprek met Sjannie

Sabrina: MS

Ik moet dagelijks omgaan met de aanname dat ik beperkt ben. MS zorgt ervoor dat ik in een hokje word geplaatst. Dat ik kwetsbaar ben en voorzichtig moet zijn. Dat ik beperkt ben. Maar klopt dat gestigmatiseerde hokje wel?

Ik bewijs dagelijks het tegendeel. Uiteraard heeft de schade van de ontstekingen die MS veroorzaakt heeft in mijn hersenen, mijn ruggenmerg en mijn oogzenuwen een flinke impact, maar ik blijf mezelf steeds opnieuw ontdekken. En dat brengt me tot waar we nu zijn.

“Ik kan wat ik kan, door te zijn wie ik ben en te doen wat ik doe”.

Reserveer een gesprek met Sabrina

Anouk: anti-kraak wonen

"Goedkoop, maar geen zekerheid”

Één keer woonde ik erg afgelegen met een heel bos als achtertuin. Mijn kamer (wat vroeger een rokersruimte was) bevond zich tegenover de feestruimte. Het toilet en badkamer waren dichtbij, maar als ik de was moest doen in het kamertje in een verlaten stuk van het gebouw… dan was ik toch wel op mijn hoede.

Zo ben ik op verschillende, speciale en gekke plekken geweest. Van plek naar plek, met vaak maar 28 dagen om iets nieuws te zoeken, vinden en te verhuizen.

Nieuwsgierig? Ga met me in gesprek!

Reserveer een gesprek met Anouk

Koen: Leven met het syndroom van Usher

Koen Versleijen (33 jaar) heeft het Syndroom van Usher. Een progressieve, zeldzame en niet te genezen oog- en ooraandoening. Het syndroom zorgt ervoor dat hij met zekerheid blind wordt en slechthorend is. De impact hiervan is enorm voor hem.

Daarbij kreeg hij nog te maken met enkele zware tegenslagen zoals het overlijden van zijn schoonbroer en een hele zware depressie.

Ga met Koen in gesprek en luister naar zijn open en eerlijke verhaal over leven met de wetenschap dat op een dag alles donker is.

Reserveer een gesprek met Koen

Barbara: Jong met burnout / Body dysmorphic disorder

Je wil het allerbeste uit jezelf halen. Zó graag dat het op een gegeven moment je hele leven beheerst.

Je neemt geen genoegen met middelmatigheid, want als andere mensen succesvol kunnen zijn, moet jij dat ook kunnen. Je werkt harder dan je lichaam aan kan. Je wil jezelf bewijzen. Je MOET jezelf bewijzen.

Gedurende je jeugd heb je namelijk te horen gekregen dat je niet voldoet, op meerdere vlakken. Je slaat tijdens je adolescente jaren door in de drang om het tegendeel te bewijzen. Je wordt geteisterd door depressies, een burn-out volgt.

Je bent nooit echt slim genoeg, mooi genoeg, interessant genoeg. Je vergeet te genieten van het leven. Er is namelijk geen ruimte om te genieten, wanneer dat negatieve stemmetje elke minuut van elke dag je gedachten doordringt. Door zo naar perfectie te streven, maak je je leven uiteindelijk onbedoeld allesbehalve perfect. Je ontwikkelt Body Dysmorphic Disorder, je kunt jezelf niet langer in de spiegel bekijken zonder gevoelens van walging. Of zonder het stemmetje dat je maar al te graag vertelt wat er allemaal mis is met je.

Is dit een herkenbaar verhaal voor je? Wil je meer over dit onderwerp weten? Heb je behoefte aan een luisterend oor? Je bent van harte welkom om met mij te komen praten in de mensenbieb!

Reserveer een gesprek met Barbara

Lisa: Sinti

Lisa is trots op haar cultuur. Ze is opgegroeid in het kamp temidden van haar Sinti-familie.

"Mijn levenspad heeft me verder gebracht, ik ben op zoek gegaan naar de verschillen tussen culturen. Leren, voelen en weten, dat is mijn missie."

Ze vertelt je er graag over!

Reserveer een gesprek met Lisa

Wim: Ex-dakloos / ex-verslaafd

Ik ben terug van weggeweest: vanuit een diep dal weer helemaal op de rails.

In 2006 moest ik mijn huis uit. Van 2006 tot en met 2010 woonde ik bij de maatschappelijke opvang. In 2011 kreeg ik weer een woning. Van daaruit heb ik de rest van mijn leven weer opgebouwd.

Sinds 3 november 2006 drink ik geen druppel alcohol meer. Van 2016 tot en met 2019 heb ik mijn schulden weggewerkt.

En sinds 11 september 2019... een schone lei! Ik heb een leuke baan en sta weer midden in het leven! Ik geniet weer van het leven met een hoofletter G!

Ga met me in gesprek en ik vertel je er alles over.

Reserveer een gesprek met Wim

Martijn: Militair met een verhaal

Martijn is als militair diverse keren uitgezonden naar oorlogsgebied, waaronder de landen Afghanistan, Irak, Bosnië en Macedonië.

Martijn is al bijna 30 jaar in militaire dienst en heeft aan verschillende missies deelgenomen. Merendeels bij de Luchtmobiele brigade.

Wat drijft hem en wie is de "mens in het uniform"? Nieuwsgierig? Kom naar de mensenbieb, stel je vragen en ontvang een eerlijk antwoord.

Reserveer een gesprek met Martijn

Mathijs: Ex-gedetineerd

Je ziet niet aan me dat er iets anders is, misschien vraag je je af wat ik tussen deze “levende boeken” doe. Ik heb vastgezeten en heb dus een strafblad.

Ik word vaak raar aangekeken als ik mijn verhaal vertel. Mensen zijn in het begin vaak even een beetje bang van me. Maar als het gesprek begint, is dat zo weg!

Wil je meer weten hierover en vraag je je af hoe dat gekomen is? Leen me als “levende boek” in de Mensenbieb en je mag me alles vragen.

Reserveer een gesprek met Mathijs

Mick: Transgender

Be like Mick, Be yourself (blijf jezelf).

Ik heb mijn eigen verhaal geschreven. De weg naar wie ik daadwerkelijk ben.

Iedereen is uniek, iedereen bewandelt zijn eigen pad. Iedereen ontwikkelt zich tot wie hij of zij is. Iedereen op zijn eigen manier en waar hij of zij zich goed bij voelt.

Het is bijzonder om mezelf te leren ontkennen, mezelf te ontdekken en mezelf te omarmen.Ik vertel je er graag meer over.

Reserveer een gesprek met Mick